Δημοσιεύθηκε: Ακσάμ, 18/6/2009. Καταχωρήθηκε: 17/6/2009. |
Συνέντευξη πατέρα Δοσίθεου
|
Η Aksam σε μικρό πρωτοσέλιδο μονόστηλο και στη συνέχεια στις εσωτερικές της σελίδες με τον τίτλο «Μετά την Εργκενεκόν η ζωή μας ομαλοποιήθηκε» καταχωρεί συνέντευξη, την οποία έδωσε στη δημοσιογράφο της εφημερίδας Σενάι Γιλντίζ ο εκπρόσωπος Τύπου του Πατριαρχείου “Φαναρίου”, πατήρ Δοσίθεος Αναγνωστόπουλος.
Η εφημερίδα γράφει ότι ο Δοσίθεος Αναγνωστόπουλος, βιοχημικός, κατόπιν απαίτησης του Πατριάρχη και λόγω έλλειψης ιερέων, τοποθετήθηκε ως εκπρόσωπος Τύπου. Ο ανωτέρω απάντησε και στην ανησυχία που υπάρχει ότι «το Πατριαρχείο θα μετατραπεί σε Βατικανό», λέγοντας: «Η θρησκεία μας δεν μας εκχωρεί την άδεια να καταστούμε κράτος».
Όμως, ενδιαφέρον παρουσιάζει και το σχόλιό του αναφορικά με την υπόθεση Εργκενεκόν: «Το μέρος αυτό το φύλασσαν 50 – 100 αστυνομικοί. Τώρα πλέον δεν υπάρχουν. Με τις συλλήψεις επιστρέψαμε στην ομαλοποίηση».
Στις εσωτερικές σελίδες αναφέρεται ότι ο Δοσίθεος Αναγνωστόπουλος, ο οποίος δεν έχει λάβει θρησκευτική εκπαίδευση, μετά τη συνταξιοδότησή του και μετά από αίτημα του Πατριάρχη άρχισε να εκτελεί τα ιερουργικά του καθήκοντα στο Πατριαρχείο. Ο Δοσίθεος Αναγνωστόπουλος απάντησε σε ερωτήσεις της εφημερίδας ως εξής:
Ερώτηση: Με ποια δομή επιθυμείτε την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής;
Απάντηση: Εμείς ζητούμε την επαναλειτουργία της Σχολής ως μιας ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής, η οποία θα υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας και τόσο η σχολική της ύλη όσο και οι καθηγητές της θα διορίζονται κατόπιν λήψης και των δικών μας συστάσεων. Δηλαδή, με το καθεστώς που είχε στο παρελθόν.
Ερώτηση: Όμως, υπάρχει η ανησυχία ότι εάν το Πατριαρχείο ισχυροποιηθεί, μπορεί να μετατραπεί σε Βατικανό. Τι λέτε γι` αυτό;
Απάντηση: Αυτά είναι δεισιδαιμονίες. Εμείς δεν θέλουμε να γίνουμε Βατικανό. Η δική μας ευαγγελική αντίληψη είναι διαφορετική από αυτή των Καθολικών. Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν 380 εκατομμύρια Ορθόδοξοι και, σύμφωνα με τη δική τους πίστη, εκείνο το οποίο θα διοικήσει τον κόσμο αυτό είναι το πνεύμα του Θεού. Γι` αυτό το λόγο δεν έχουν μεγάλη σημασία για μας τα κράτη του κόσμου, οι ηγεσίες και οι ηγεμονίες. Τα κράτη αυτά έχουν ένα καθήκον. Κι εμείς αποδεχόμαστε αυτό το καθήκον. Παράλληλα, προσευχόμαστε για την καλή λειτουργία αυτών των κρατών. Εμείς, όμως, δεν μπορούμε να γίνουμε κράτος. Διότι από τη στιγμή, κατά την οποία θα γίνουμε κράτος, θα θέσουμε τον εαυτό μας στη θέση του Χριστού. Αυτό είναι και μια μεγάλη σημαντική διαφορά που υπάρχει μεταξύ ημών και της Καθολικής Εκκλησίας.
Ερώτηση: Και το θέμα της οικουμενικότητας ενοχλεί την Τουρκία. Εσείς πάλι με επιμονή αναφέρετε «εμείς είμαστε οικουμενικοί». Αυτό πώς θα λυθεί;
Απάντηση: Εμείς, σήμερα, μπερδεύουμε την έννοια της οικουμενικότητας με την έννοια του αρχηγού έθνους, όπως υπήρχε επί οθωμανικής εποχής, με την έννοια δηλ. ότι ο Πατριάρχης ήταν τότε υπεύθυνος έναντι του γένους των Χριστιανών. Η οικουμενικότητα δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική, ούτε με τη διοικητική δομή. Στη Λωζάνη, αν και δεν γίνεται λόγος για το Πατριαρχείο, εν τούτους αναφέρεται ότι το χρέος του Πατριάρχη «είναι να είναι η κεφαλή των Ορθοδόξων που ζουν στην Τουρκία». Αυτό δεν σημαίνει ότι απαγορεύει ή δεν αποδέχεται ότι είναι και ο ηγέτης των Ορθοδόξων που βρίσκονται εκτός Τουρκίας. Διότι αυτό είναι μια θρησκευτική κατάσταση. Το γεγονός ότι η Τουρκία είναι μια κοσμική δημοκρατία δεν σημαίνει ότι μπορεί να παρεμποδίζει το να αποδέχονται το μέρος αυτό ως ένα θρησκευτικό κέντρο και οι Ορθόδοξοι που ζουν σε άλλες χώρες. Βεβαίως, και δεν θέλει να το παρεμποδίσει. Η ευθύνη του Πατριαρχείου δεν είναι μόνο έναντι των 2.500 Ρωμιών, που ζουν στην Κωνσταντινούπολη. Παράλληλα, είναι και τα άλλα 8,5 εκατομμύρια Ορθόδοξοι, οι οποίοι ζουν σε άλλες χώρες
Ερώτηση: Η διερεύνηση της υπόθεσης Εργκενεκόν πώς σας επηρέασε;
Απάντηση: Η Εργκενεκόν ομαλοποίησε τη ζωή μας. Τώρα είμαστε βέβαιοι για το ότι στην Τουρκία υπάρχει ένα βαθύ κράτος και για τις υποδαυλίσεις, τις οποίες διέπραξε εναντίον του Πατριαρχείου. Είδαμε ότι δεν πλανηθήκαμε. Στην πραγματικότητα, η υπόθεση αυτή ομαλοποίησε τη ζωή μας. Παλιά το μέρος αυτό το φύλασσαν 50 – 100 αστυνομικοί. Όταν άρχισαν οι συλλήψεις για την Εργκενεκόν, εδώ δεν έμειναν αστυνομικοί.
Η εφημερίδα εντός πλαισίου με τίτλο «Αναγκάστηκαν τον βιοχημικό να τον κάνουν ιερέα» γράφει ότι το κλείσιμο της Θεολογικής Σχολής, η γήρανση των παλαιών αποφοίτων της, καθώς και ο θάνατος ορισμένων εξ αυτών, ανάγκασαν το Πατριαρχείο για πρώτη φορά να καταφύγει σε μια ενδιαφέρουσα μέθοδο.
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος κάλεσε τον Δοσίθεο, βιοχημικό στο επάγγελμα, που ζούσε επί 35 χρόνια στη Γερμανία και δεν είχε λάβει καμία θρησκευτική εκπαίδευση, να εργαστεί στο Πατριαρχείο. Ο Δοσίθεος, ο οποίος από το 2005 είναι εκπρόσωπος Τύπου του Πατριαρχείου, χαρακτηριστικά αναφέρει: «Εάν η Θεολογική Σχολή της Χάλκης λειτουργούσε, δεν θα μου επέτρεπαν να γίνω ιερέας».
|
|