Δημοσιεύθηκε: Vatan, 28/5/2009. Καταχωρήθηκε: 27/5/2009. |
Σχολιάζουν δηλώσεις Ερντογάν
|
Η Vatan, στο πλαίσιο της συνέχειας που έχει ξεκινήσει με αφηγήσεις απελαθέντων Ελλήνων από την Τουρκία το 1964, οι οποίοι είχαν εξαναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τις εργασίες τους και να φύγουν από τη χώρα, καθώς και με απόψεις ορισμένων μελών μειονοτήτων που ζουν στην Κωνσταντινούπολη, σχετικά με τις τελευταίες δηλώσεις του Π/Θ Ερντογάν για το διωγμό ατόμων διαφορετικής εθνικής ταυτότητας, δημοσιεύει σήμερα απόψεις εκδοτών μειονοτικών εφημερίδων της Κωνσταντινούπολης.
Στο πλαίσιο αυτό, γράφει ότι ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας Απογευματινή, Μιχάλης Βασιλειάδης, σχετικά με τα λεχθέντα από τον Τούρκο Π/Θ, είπε: «Η αλλαγή, για την οποία γίνεται λόγος, δεν πρέπει να είναι στα λόγια αλλά και στην ουσία. Πριν απ΄ όλα, πρέπει να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Για το θέμα αυτό, δεν υπάρχει κάποιο νομικό εμπόδιο. Πρέπει να καταστούν υποχρεωτικές οι εκλογές στα Ευαγή Ιδρύματα. Πρέπει να δημιουργηθεί μια βάση, πάνω στην οποία θα μπορέσουν να λειτουργήσουν απρόσκοπτα οι δημοκρατικές αρχές στα Ευαγή Ιδρύματα. Για το συντονισμό των Ευαγών Ιδρυμάτων, πρέπει να συσταθεί μια επιτροπή, όπως στη Δ. Θράκη».
Ο εκδότης της αρμενικής εφημερίδας ΑGOS, Ετιέν Μαχτσουπιάν, είπε: «Περισσότερο από βήματα, πρέπει να γίνει κάποιο άνοιγμα καλής πρόθεσης, από το οποίο να μην υπάρξει επιστροφή. Διαφορετικά, τα βήματα που θα γίνουν, είναι πράγματα γνωστά από τους ανθρώπους. Π.χ. τα ακίνητα. Πρέπει να επιστραφούν τα ακίνητα, τα οποία το κράτος κατέσχεσε αδίκως. Οι περισσότερες από αυτές τις υποθέσεις μπορούν να καταλήξουν σε συνεννόηση. Επίσης, θα είναι μια χειρονομία με πολύ νόημα, το να αναγνωριστεί το δικαίωμα του πολίτη στα άτομα, τα οποία απελάθηκαν».
Ο εκδότης της εβραϊκής εφημερίδας Salom της Κωνσταντινούπολης, Ίβο Μολίνας, είπε: «Εμείς είμαστε ίσοι βάσει του Συντάγματος. Όμως, μετά από ένα σημείο, δεν φαινόμαστε ίσοι στην πράξη. Συνεχώς γίνεται λόγος για κατανόηση. Εμείς δεν θέλουμε να μας αντιμετωπίζουν με κατανόηση. Θέλουμε να μας εκλαμβάνουν ως βασικά στοιχεία (όπως είναι οι Τούρκοι πολίτες). Π.χ. σχετικά με τις δηλώσεις κατά των μειονοτήτων, πρέπει να συμπεριληφθούν οπωσδήποτε στο (τουρκικό) Σύνταγμα οι κυρώσεις κατά των δηλώσεων αυτών, με τις οποίες διατυπώνεται μίσος, όπως ακριβώς έχει θεσμοθετηθεί και στις ΗΠΑ».
|
|