Δημοσιεύθηκε: Yeni Safak, 13/5/2009. Καταχωρήθηκε: 13/5/2009. |
Η Yeni Safak γράφει ότι ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ανωτάτης Εκπαίδευσης (ΥΟΚ), καθηγητής Γιουσούφ Οζτζάν, αξιολογώντας το θέμα του ανοίγματος της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, θέμα το οποίο έθεσε και ο Πρόεδρος Ομπάμα κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία, είπε: «Σε μας δεν έχει υποβληθεί αίτημα αναφορικά με τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Εάν αποταθούν, θα την ανοίξουμε αμέσως υπό τον όρο ότι αυτή θα υπάγεται στο YΟK».
Ο ίδιος διευκρίνισε ακόμη ότι η Θεολογική Σχολή δεν θα αποτελέσει πρόβλημα για την Τουρκία και υπογράμμισε: «Εάν αυτοί δεχθούν τους όρους μας, δηλ. ή να υπαχθούν στο Υπουργείο Παιδείας ή, εφόσον θέλουν να είναι Σχολή ανωτάτου επιπέδου, να υπαχθούν σε μας αποδεχόμενοι τους όρους μας, τότε να την ανοίξουμε. Άλλωστε, αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα. Ας φορούν και τις δικές τους ενδυμασίες . Άλλωστε, τι θα γίνει εάν 200 άτομα φορούν τις δικές τους ενδυμασίες; Εμείς είμαστε παιδιά των Οθωμανών. Κατά την οθωμανική εποχή όλοι κυκλοφορούσαν με τις δικές τους ενδυμασίες, χωρίς να προκαλείται το παραμικρό».
Ο Οζτζάν ανέφερε, ακόμη, ότι στο YOK δεν υπάρχει κάποια μελέτη αναφορικά με τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, ούτε έχει υποβληθεί κάποιο αίτημα για το θέμα αυτό, και πρόσθεσε: «Ουδείς έχει αποταθεί σε μας. Κι εμείς βέβαια δεν πρόκειται να ανοίξουμε τη Σχολή από μόνοι μας. Ας έλθουν τουλάχιστον να τους πούμε τους όρους μας. Δηλαδή, “θέλουμε αυτό και αυτό”. Εμείς παρακολουθούμε το γεγονός από τον Τύπο. Ας την επαναλειτουργήσουν. Δεν πρόκειται να γίνει τίποτε. Αυτή είναι η δική μου άποψη. Εάν υπαχθεί στο Νόμο 2547 περί Ανωτάτης Εκπαίδευσης και ανοίξει η Σχολή, βεβαίως δεν πρόκειται να συμβεί τίποτε. Αντίθετα, πιστεύω ότι η Τουρκία θα κερδίσει πολλά».
Εντός του ιδίου δημοσιεύματος με τον επισημασμένο τίτλο «Κι εμείς θα ανοίξουμε στην Ελλάδα» σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος του YOK Οζτζάν ανέφερε ακόμη ότι δεν υπήρξε κάποιο αίτημα για το θέμα αυτό ούτε από το Τ/ΥΠΕΞ. Όμως, δεν παρέλειψε να πει ότι έναντι της Θεολογικής Σχολής συζητείται και το άνοιγμα μιας τουρκικής σχολής στη δυτική Θράκη. Χαρακτηριστικά δήλωσε: «Και στην Τουρκία αναφέρουν “να ανοίξουμε μια σχολή στην Ελλάδα”. Ίσως, λοιπόν, και εμείς μπορέσουμε να ανοίξουμε μια σχολή στην Ελλάδα. Εάν αποταθούμε, μπορεί να ανοίξει. Κανείς, όμως, δεν το έχει κάνει μέχρι τώρα. Μάλιστα, πολλοί διερωτώνται αν “υπάρχει κάποιος, ο οποίος να έχει αποταθεί”. Ας το δοκιμάσουμε. Όπως, εμείς για λογαριασμό του Τεχνικού Πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης θα υποβάλουμε αίτηση για το άνοιγμα μιας Σχολής στο Βερολίνο, ας αποταθούμε και στην Ελλάδα. Ας κάνουμε μια δοκιμή».
|
|